Fondul de privatizare din Grecia a renunțat la planul de a închiria străinilor pe termen lung o parte din cele circa 600 de mici insule deținute de stat, din cauza dificultăților pe care le presupune în foarte multe cazuri dezvoltarea în scop comercial a insulelor nelocuite, scrie Mediafax.
Ideea închirierii unor insule pe termen lung a fost lansată anul trecut, în contextul încercărilor de a identifica noi surse de venit pentru statul elen afectat de criză.
Dificultățile pentru exploatarea comercială provin din lipsa unor documente care să clarifice destinația terenurilor în cazul celor mai multe dintre micile insule deținute de stat, potrivit cotidianului elen Kathimerini.
De asemenea, pentru multe dintre acestea există angajamente clare ale statului de a nu permite o eventuală dezvoltare. În această situație se află insule incluse în rețeaua Natura de arii protejate.
Statul elen deține circa 600 de mici insule, dar numai 40 dintre acestea au potențial pentru a fi dezvoltate.
Grecia va înregistra în 2013 al șaselea an de recesiune eonomică, estimează majoritatea analiștilor. Statul elen a fost salvat de la colaps finaciar printr-un pachet de împrumuturi de peste 200 de miliarde de euro de la fondul de urgență al zonei euro și FMI începând din 2010, după ce îndatorarea foarte ridicată a țării făcut imposbilă finanțarea de pe piețele internaționale la costuri rezonabile.
Sprijinul financiar a fost condiționat de măsuri dure de austeritate și restructurare, care au agravat recesiunea și dificultățile populației.